Az első évben én is úgy ugrottam neki, mint egy gyerek a cukrászdának. Ott a fény, ott a csillogás, ott a lehetőség. Gyorsan le is húztak vagy két misit. Akkorát koppantam, hogy majdnem abbahagytam. De aztán rájöttem valamire. A kaszinó nem ellenség. Az egy rendszer. És minden rendszernek van gyenge pontja. Nekem csak annyi a dolgom, hogy megtaláljam azt a bizonyos rést. Azóta nem játszom. Dolgozom. Minden reggel felkelek, leülök a gép elé, és megnyitom a vavada promot. Pontosan úgy, ahogy egy programozó megnyitja a kódot. És akkor kezdődik a matek.
Nem hiszek a szerencsében. A szerencse az amatőröknek való. Én a valószínűségszámításban hiszek. Meg a bankroll menedzsmentben. Ha valaki azt mondja, hogy profi játékos, és nem tudja ezt a két szót, az hazudik. A titok egyszerű: soha nem teszel fel többet, mint amennyit aznap megengedhetsz magadnak. És soha nem játszol érzelemből. Tudod, hány embert láttam tönkremenni? Olyanokat, akiknek a szemében ott égett a tűz. Azt hiszik, majd jön a nagy dobás. Nem jön. A nagy dobás az, amikor te lépsz időben ki.
Volt egy este. Emlékszem rá, mert esett az eső, és a gyerekem épp aludt. Beültem, és mondom magamnak: ma csak nyugodtan. Kiválasztottam egy nyolcszázas gépet. Nem a legnépszerűbbet. Azokat kerülni kell, mert azokat a kaszinó is figyeli. Kisebb tétekkel kezdtem. Körülbelül negyven perc után jött egy bónusz. Semmi extra, talán ötszörös szorzó. Aztán megint egy. És még egy. Ekkor már éreztem, hogy valami nem stimmel. A gép túl sokat adott. Vagyis nem a gép, hanem a rendszer. A vavada promo alatt pont olyan sűrűn jöttek a nyeremények, hogy az már statisztikailag is furcsa volt. Ilyen nincs. Vagy mégis.
Megálltam. Nem pörgettem tovább. Kivettem a nyereményt. Nyolcvanháromezer forint volt. Nem óriási összeg, de szép haszon. Aztán újra beléptem, de másik játékkal. És itt jön a profi rész. Amikor a kaszinó azt hiszi, hogy elkaptál egy hullámot, akkor akar meggyőzni, hogy told tovább. De én nem hagyom. Mert tudom, hogy a matek előbb-utóbb visszaránt. És aznap este vissza is rántott volna, ha hagyom. De nem hagytam. Ezt hívják önfegyelemnek.
A második nagy leckét egy évvel később kaptam. Akkoriban a vavada promo valami hihetetlen bónuszokat adott. Minden befizetésre duplázott. A profik tudják, hogy az ilyen ajánlatoknál a kaszinó általában megnehezíti a feltételeket. De én kiszámoltam. A százszoros átpörgetési követelmény? Kell hozzá ötvenmillió? Nem ijedtem meg. Vettem egy táblázatot, kiszámoltam a várható veszteséget, és rájöttem, hogy még így is pluszban lehetek. És működött. Három nap alatt, napi hat óra játékkal, negyven százalékos hasznot hoztam. Persze nem pörgettem ész nélkül. Minden tétemet a százalékhoz igazítottam. Ez a munka.
A legviccesebb az egészben, hogy a családom sokáig nem értette. "Megint azzal a gép előtt ülsz?" - kérdezte a feleségem. Aztán amikor megvettem neki azt a konyhabútort, amire egy éve gyűjtöttünk, egyszer csak nem szólt többet. Sőt, néha ő hozza a kávét, amikor hajnali kettőkor is a monitor előtt ülök. Nem azért, mert függő lennék. Azért, mert akkor a legkisebb a forgalom. És a legkevesebb a zavaró tényező. A profi játékos akkor dolgozik, amikor mások alszanak.
Van egy aranyszabályom. Soha, de soha nem játszom más pénzén. És soha nem veszek fel hitelt játékra. A kezdőtőkém az elején húsz dollár volt. Igen, jól olvasod. Húsz. Abból építkeztem felfelé, lépésről lépésre. Volt olyan hónap, hogy csak két dollárt kerestem. Aztán olyan is, hogy hatezret. De a lényeg, hogy minden egyes alkalommal a vavada promo adta a keretet. Nem véletlenül ragaszkodom hozzá. Mert kipróbáltam másokat is. A legtöbb kaszinó nyíltan lop. Itt legalább kiszámítható a viselkedés. És egy profi számára a kiszámíthatóság többet ér, mint a legnagyobb bónusz.
Ma már nem izgulok. Ha reggel leülök, tudom, hogy aznap mennyit fogok keresni. Plusz-mínusz tíz százalék. Persze vannak rossz napok. De azokat a rendszer kompenzálja. A legfontosabb, amit tanácsolni tudok bárkinek: ne legyél mohó. Ha elérted a napi célt, állj fel. Akkor is, ha a következő pörgetésen lehet a főnyeremény. Nem lesz az. És ha mégis? Akkor meg pont nem érdekel, mert te már a zsebedben tudod a garantált hasznot.
Este, mielőtt lekapcsolnám a gépet, mindig átnézem a napi statisztikákat. A vavada promo alatt töltött idő, a tétek, a nyeremények, a veszteségek. Ez olyan, mint egy napló. Látom benne, hol hibáztam. Hol siettem el valamit. Hol kellett volna tovább várnom. És minden egyes hibából tanulok. Mert a profi nem az, aki soha nem hibázik. A profi az, aki a hibáiból építkezik. És a végén mindig a kaszinó fizet.